diumenge, 12 d’octubre del 2008

es formatger de ca'n Xisco

bé, sempre he sentit curiositat per com se fan ses coses, es programa des discoveri "así se hace" m'encanta, però l'any passat, vaig decidir que a part de saber com se feien ses coses, les havia de provar de fer... i es formatge va ésser una de ses primeres coses en ses que me vaig embarcar.
Com que a casa no me varen deixar comprar una vaca, me vaig haver de conformar amb algun animal que fes llet i fós més curiós.
És a dir que me quedaven molts d'animals per triar, però fer formatge de llet de moixa.. no és pla. Es padrí me va recomanar una ovella o una cabra, ses cabres fan més llet que ses ovelles, però ja me va fer saber que una cabra botaria i fugiria, jo li vaig dir que la podia travar. Ell, me va fer entendre que no poden dur molt de temps sa trava perquè s'ençaten i se fan mal.
Sa qüestió és que sa madona de sa possessió de Son Vich nou, ve a comprar a sa botiga, i li vaig dir mem si no me vendria una ovella, i ella me va dir que en tenien un parell de plenes, a punt de tenir-los, i que ja me diria coses. A sa setmana següent, se varen presentar amb un xotet de dos dies però que sa mare no la volia i per que no se morís la me va regalar. era blaaaaanc com sa neu, i tan mona (va ser femella). La vaig surar a biberó, i quan ja estava segur que no moriria, li vaig posar nom, com que era sa meva reina, li vaig dir VIOLANT.
Era un encant, la treia a passejar i me seguir com si fós un canet, i va anar cresquen, però com que són animals gregaris, se sentia tota sola, i quan sentia sa porta de ca nostra, feia un escàndol, fós s'hora que fós. Vaig decidir comprar-li un mascle, perquè se fessin amics, però en Costella li feia por. A en Costella li varen començar a créixer ses banyes, i va agafar es vici de cotar (envestir amb es cap, com per preparar-se per lluitar amb altres mascles), cotava en ets arbres, un dia me va cotar a jo i me va tirar en terra... i amb aquest vici se va rompre una banya, es Padrí va dir que se moriria si se li infectava, i vaig decidir que l'havíem de matar. Vaig plorar devers 3 hores, fins que vaig cridar a sa padrina Maria perquè m'ajudas a matar-lo. Varem fer una torrada amb tota sa família, i no va quedar més que ets ossos den Costella.
Na Violant, la vaig regalar a en Joan de na Petra, amb sa condició que no la matàs i la deixar per fer cria. i així ho va fer. De vegades la vaig a veure, al principi quan la cridava, me coneixia i venia, ara ja s'ha avesat a estar amb ses altres ovelles, i ja no ve. És dur veure marxar els fills...
Així va acabar s'aventura des formatger de ca'n Xisco. Però crec que prest faré formatge malgrat no tengui a NA VIOLANT.

8 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Escolta Xisco, si aconsegueixes fer formatge de llet de moixa, potser t'ho comprarà en Ferran Adrià a preu d'or... Tenint en compte que ell utilitza per cuinar semen (dit d'una altra manera: gònades) de peix..
Com sempre, ens hem partit la caixa amb el teu post. ets genial, Xisco

Francesc ha dit...

Quin post més bonic! I com segueix na Violant? Com faràs formatge? En tens la recepta? Salutacions

xisco ha dit...

lacuinavermella: ara mateix de femelles que puguin fer llet a casa només tenc na jara,sa cussa,perquè també tenc a na Montserrat, que és s'indiota i dues anneres... prò no fan llet, i és raro.. perquè normalment qui té ous, fa llet... ajajjaaja

Francesc: hi ha possession on venen sa llet, i un jovenot de sant llorenç des cardassar, s'ha ofert a mostrar-me'n. No passis pena, que segur que ho posaré en es blog quan ho faci.
Per cert, na Violant està preciosa, i va tenir un xotet sa setmana passada.

Mai ha dit...

- Xisco , si et plau ,no paris !!!!!!! vull saber més , de les Padrines , de la Violant de la Montserrat i de la Jara....

Esplèndit , em costará molt desenganxar-me de tu si segueixes amb aquests posts

xisco ha dit...

gràcies mai... procuraré contar més coses, però ja veurem que sortirà!, ara me'n vaig a jeure, que demà toca fer un voltí per sa roqueta! salut i bon jeure a tothom!

neula ha dit...

jovenot.JOVENOT!!!???
Ja t'en daré jo a tu!

xisco ha dit...

nofre... muxo ruido i pocas nueses...

Chis ha dit...

jovenot, formatge, cardassar... no sé que he de pensar...ja és que te conec que si no...