dijous, 11 de febrer del 2010

els darrers dies!

Jo no havia sentit mai aquesta expressió, abans de conèixer en Nofre. Però se coneix que deu ser una dita bastant coneguda que vol dir que arriba sa quaresma.
Avui que és dijous llarder s'han de menjar ses ensaïmades de tallades, pentura no és exactament així, però com que ahir en Joan de s'escola me va dur sa recepta de s'ensaïmada que fa sa mare i que tan bona diu que és, l'he pastada i després l'embolicaré.

Ensaïmada de sa mare den Joan
Ingredients:
  • 1 tassó d'aigua teba
  • 1 tassó i mig de sucre
  • 6 ous
  • 50 gr de llevadura prensada
  • 1000 gr de farina de força
  • saïm
Elaboració:
Pastar-ho tot molt bé, i deixar tovar fins que dupliqui el volum. 
Estirar damunt una taula o marbre, untat d'oli, fins que sa pasta sigui transparent, si li feim forats, no mos hem de preocupar per què quan feim es cordó no se veuen.







Un cop estirada i untada, enrodillar, pensau que una ensaïmada és una espiral dins una altre espiral.
mos queda una corda gruixada, que fent-li copets, l'hem d'estirar, sense rompre.

Colocar dins una llauna, deixant-li lloc per tovar,  quan sigui ben tova, enfornar fins que sigui cuita.

Ara veis aquesta foto de l'esquerra es sense estirar, i sa d'abaix és ja estirada.

7 comentaris:

Chis ha dit...

Vaig passar per un canyar
i vaig collir una canyeta
per fer una ximbombeta
pels darrers dies sonar.

Com pot ser, Xisquet, que no sabessis que a Mallorca no se celebra el carnaval?? Aquí celebram els darrers dies!!!

Chis ha dit...

supòs que l'ensaïmada serà dels darrers dies (o de tallades)...

xisco ha dit...

xesca, és que en es capdellà, ni darrers dies, ni carnaval. Aqui se fa sa rua! i punto!

Francesc ha dit...

No havia vist mai una ensaïmada en procés d'elaboració. La definició que fas de l'ensaïmada: "pensau que una ensaïmada és una espiral dins una altra espiral" m'ha semblat, senzillament, fantàstica. Salutacions

Glòria ha dit...

Xisco,
Buscava la recepta de la coca d'albercocs i he anat a parar al teu espectacular blog... com no l'he descobert abans! Et volia preguntar, per fer la ensaïmada, quan utilitzes el saïm? És només quan dius que la estires i untes? Suposo que si és per untar cal desfer escalfar el saïm... com ho fas? Moltes gràcies. Glòria

xisco ha dit...

hola glòria, gràcies per elogiar-me es blog, però el tenc un poc abandonat.
Per fer s'ensaimada es saïm no l'has d'haver fos, ha de ser com una pomada, ara en s'estiu basta que el treguis de sa gelera dus horetes abans d'escampar-lo, i si quan l'has d'emplear no el trobes prou blan, el pastes una estona amb ses mans i estarà així com toca.
ja me diràs com t'ha anat.

Glòria ha dit...

Moltes gracies Xisco.... ben aviat ho provaré i ja et posaré al corrent de com ha anat. Vam estar aquí a Mallorca per Setmana Santa i ens vam "enganxar" a l'ensaïmada d'albercocs que feien al forn de Colònia Sant Jordi... provarem de fer-ne una per treure'ns el mono!!!