divendres, 15 de gener del 2010

per Sant Antoni, ximbombes, ballades i espinagades!



Aquí, en es Capdellà, no se'n fan d'espinagades, de fet són típiques de Sa Pobla. Com es bon mejar pobler, és coent. Se'n fan de llom, de col amb ventresca de porc, i ses més conegudes són ses d'anguila. Ses meves estan fetes amb moixons, gatins o mussoletes petites, els hi podeu posar el nom que volgueu.  Jo tenc ses meves en es forn, i només fris que estiguin cuites, per foter-me'n un bon tall.

Ingredient del farcit:
  • 800gr de moixons o llom de porc
  • 1 manat de grells
  • 1 manat de porros
  • 1 manat de julivert
  • 1 manat de bledes
  • 1 manat d'espinacs
  • 1 cabeça d'alls
  • sal, pebre bo, oli d'oliva, pebre vermell dolç i pebre vermell coent.
Ingredients de sa pasta:
  • 2Cd de saïm
  • 1 tassó d'aigua
  • 1 tassó d'oli
  • 1000gr de farina
Elaboració:
Tallar tota la verdura petita, i posar les bledes i els espinacs amb un poc de sal.
Tallar el peix o el llom, i reservar-ho.
Quan les bledes han fet s'aigua, premer-les bé, i mesclar amb els alls, els grells, els porros i el peix o la carn,
Trempar-ho tot amb sal i pebre bo, Afegir els pebres vermells, ha de ser coentet... i un bon roll d'oli.
PASTA:
Mesclar s'aigua, s'oli i es saïm, i afegir farina, més o manco uns 850gr de farina, sa pasta ha de ser forteta, però manejable.
Estirar sa pasta damunt un paper de cuina, fent com una base de pizza prima. Colocar la mescla al centre de la pasta, i tapar amb sa pasta dels costats.
Coure devers 50' a 180º


3 comentaris:

Chis ha dit...

demà en faré una de llom per sopar

La cuina vermella ha dit...

Jo esper aviat venir-vos a veure i menjar-ne una amb vosaltres dos. Petons nino guapo.

Francesc ha dit...

Això de l'espinagada està molt bé!!! Una vegada vaig escoltar per la ràdio que en un restaurant de Palma se'n feien per encàrrec i era un dels plats més cars pel procés d'elaboració. Fa bona cara, tot i que jo no sóc massa d'anguiles. Em fan més aviat ois...