diumenge, 12 de desembre del 2010

sóc afortunat per haver nascut a Mallorca!!!!

Sa Roqueta és meravellosa en pràcticament tots els sentits.
Tenim unes muntanyes meravelloses que donen peu a un munter d'ecosistemes diferents, trobam alzinars, pinars, olivars, embalsaments i gorgs, muntanyes (que són ses més altes del món, per què de tan altes que són veuen terres de Menorca), tenim animals i plantes endèmiques, planícies, platges espectaculars, és un lloc on pots veure la millor sortida de sol i el vespre pots veure com el sol es fon dins l'aigua a l'altre banda de l'illa.

Però és que la cosa no acaba aquí, tenim unes tradicions que fan por (de bones dic), començant per el ball i deixant de banda si mos agrada més com ballam a unes bandes o a unes altres, és un dels pocs llocs on és conserva ben viva la cultura popular, tenim ballades cada setmana, a les places podem trobar al·lots de totes les edats i adolescents i persones majors ballant al mateix redol, els balls són espontànis i en principi són matriarcals.

La cosa segueix, tenim un patrimoni cultural de la humanitat com és la sibil·la que en el meu cas, tot i ser ateu, m'encanta sentir-la no és extrany que quan s'atraca s'època sentir-me cantar-la o més ben dit cridar-la per ca nostra, hi ha els foguerons, les ximbombades, les rues, revetles, cavallets, cossiers...

Però una de les coses més importants que hi ha dins la cultura d'un poble és la GASTRONOMIA, i aquí ja és s'acabose!. Hi ha sopes, frits, arrossos,
rostits, panades, cocarrois, crespells, robiols.. I LO MÉS IMPORTANT ÉS QUE A LES ALTRES ILLES TAMBÉ TENEN LES SEVES COSES DINS ELS MATEIXOS ÀMBITS.

S'altre dia de pagès, vaig anar a sa setmana cultural interilles, en principi és tractava de compartir balls, ells en ensenyaven a ballar les seves músiques i noltros les nostres, però mai és només ball, sempre hi ha persones, vides, interesos comuns, i allà vaig demanar-li a una eivissenca la recepta dels bunyols de matafaluga, ella molt gustosa me la va donar i jo, després d'haver-la fet me dispos a compartir-la amb voltros.

BUNYOLS DE MATAFALUGA

Ingredients:
  • 400 gr de patata bollida
  • 1 litre d'aigua de bollir les patates
  • 3 llimones ratllades
  • 6 ous
  • 20 gr de llevat
  • una copa d'anís dolç
  • matafaluga
  • 1000 gr de farina fluixa
  • oli per fregir
Elaboració:
Bollir la patata i quan sigui cuita la triturarem amb 1 litre de l'aigua de bollir-les, si no ha quedat prou aigua, li posam aigua de la qe bebem fins a completar el litre. Per triturar-les ho farem amb el braç elèctric.
Treurem amb un pelador, la part groga de les llimones i els hi possarem dins, li tornarem a donar braç.


Procurant que la mescla no sigui molt calenta, li afegirem els ous, i més braç.
Afegirem l'anís i braç.
Després li possarem el llevat fos amb un poc d'aigua i afegirem la farina, si veim que queda molt espessa li haurem d'afegir aigua.
La pasta ha de quedar com una beixamel per napar canelons, és a dir no ha de ser com si volguessim fer croquetes, ha de ser que regalimi per damunt, però que quedi colocada a lloc.

Es important que quan posem l'oli a encalentir, li deixem la bunyolera dins, que també es vagi encalentint. Amb ua cullera omplirem la bunyolera i la sumergirem dins l'oli. s'ha de fregir amb oli abundant i calent, però no massa fort, per que no han de tenir un excès de color. Quan els treim, els passam per sucre i ja estan preparats per menjar.

2 comentaris:

starbase ha dit...

Estimar el teu entorn és un dels indicis que suggereix felicitat. I si a sobre balles la cosa està clara: tú ets feliç Xisco!! :D

Francesc ha dit...

Sa Roqueta és un 10!!!