divendres, 18 de juliol del 2008

el moviment obrer a calvia (1923-1936)


Ahir horabaixa me foren convidat a la presentació d'aquest llibre, va esser un acte ben agradós, hi varen venir molts d'amics i coneguts, en Manel mos va situar amb les seves paraules al calvia de quasi fa 100 anys, mos va explicar com un grup de jornalers, varen constituir una societat, una societat per ajudar a la gent dels dos pobles, Calvià i es Capdellà, a sortir endavant, i a pensar uns pobles millors per tots. Aquests Calvianers, poc coneguts per a la gran majoria de noltros, varen ser els que fundàren la Unió General de Treballadors a Mallorca i el Partit Socialista de les Illes Balears, varem veure el manifest que cridava a ses jornaleres a fer una vaga al 1932 per conseguir una jornada de 8 hores, i com varen conseguir aquesta millora.
Se fa extrany pensar que quasi un segle després d'aquest avanç, hi hagi una directiva europea, que vulgui ampliar sa jornada laboral...
Bé sa qüestió és que jo l'he començat a llegir, i per ara m'agrada.

1 comentari:

Francesc ha dit...

Això de la nova jornada possible de fins 65 hores és una nova passa enrere per causa del capitalisme salvatge en què estem immersos. Sembla que les treballadores i els treballadors fem com els crancs darrerament. Salutacions.