diumenge, 16 de gener del 2011

avui horabaixa he fet espinagades

les he fet per dos motius, el primer, era que tenia gola i en volia menjar. El segon, era que volia fer l'entrada per el blog. He fet fotos de tot el procès, amb la verdura tallada, quan escampava sa pasta, quan les montava... i quan estava escrivint aquest post, he dit: això me sona... i he vengut en es blog i taaaaaataaaaaaaaan: l'entrada de les espinagades la vaig fer l'any passat... però he llegit l'entrada i per sort, només vaig passar de puntetes per les de col i ventresca, així que "salvado por los pelos". allà va:

ESPINAGADES DE COL I VENTRESCA

Ingredients per la pasta:
  • 1 tassó d'aigua
  • 1tasseta de saim
  • la farina fluixa que es begui.
Ingredients per el farcit:
  • 1/2 col blanca
  • 1 manat de grells
  • 1 cabeça alls
  • 1/2 manat de julivert
  • panses sense pinyol
  • 400 gr de ventresca, panxeta o xulla de porc
  • sal, pebre bo, pebre vermell dolç i pebre vermell coent
Elaboració:

Fer la pasta que sigui dureta però manejable i reservar-la.
Tallar la col a juliana, els grells a rodanxetes, i els alls i el julivert, el capolarem com per fer un picadillo gros.




La ventresca, la pelarem i la farem a daus de la mida de s'ungla des dit gros.
Quan la tenim tallada, la tremparem amb pebre bo, sal, pebre vermell coent i l'all i el julivert. Afegirem un roiet d'oli d'oliva, ho mesclarem bé i ho deixarem una estona que agafi gust.

Tremparem la verdura seguint el mateix sistema, és a dir, posarem sal, pebre bo, pebre vermell dolç i coent i afegirem les panses i un roi d'oli.
Quan ho tenim tot trempat, enfarinolarem la taula i estirarem la pasta.


Podem fer bolletes i anar-les estiran individualment, o estirar una bona peça de  pasta i fer-la porcions amb el ganivet. 
A cada porció de pasta, li possarem  un llit de col i damunt d'aquesta li possarem uns bocins de ventresca.
Ho taparem juntant els dos costats i després els extrems. 

Ho courem a 160º si el forn te ventilador, el temps variarà segons la mida de l'espinagada.

7 comentaris:

Francesc ha dit...

Caram, Xisquet, t'han eixit unes espinagades fantàstiques!!!! Gràcies per posar-nos-en les receptes. Ets un artista!!!

La cuina vermella ha dit...

Carai Xisco nostre, quina gran idea, ja m'imagino el gustet saborós d'aquestes espinagades, i t'agraïm, molt, moltíssim tot el procés fotoràfic.
Ets genial, guapo.

starbase ha dit...

Ahir t'anava a posar al feisbu el que et posarè ara aquí:

De vegades no importa que ja hagis fet la entrada d'una recepta. Perque si ens tornes a explicar les ganes i la energia que et dona fer una preparció en un moment donat, ja n'hi ha prou.

Aquí a casa estem molt a favor d'aquestes espinagades teves, Xisco :)

xisco ha dit...

-Francesc, lo que sóc és massa tradicional, devegades pens... com es pot ser d'esquerra, volent ser tant conservador en lo referent a tradició i cultura, i després pens, justament per això som esquerrans, per què ens importa la tradició i la cultura... les espinagades són boníssimes, aquestes de col són precioses. Una besada!

-Vermells, si vos animau, l'heu de provar de fer... cada mossegada és una explosió de sabor, pensau amb la dolçor de ses panses, el gustet coent del pebre vermell, o lo suau que queda la col... meravellós!!! Me sap greu per els de Sa Pobla, però si tastassin aquestes... no en menjarien cap de feta seva. vos envii una besada per hom.

-Starbase, es que no hi vaig pensar gens en que la tenia feta, de fet, havia posat pràcticament el mateix titol... vaig pensar cristo!!! començ a tenir alzeimer... però bono, és que quan la passió te supera aquestes coses passen. Una abraçada mestre!

Massitet ha dit...

Xisco!
Al Maestrat no tenim res paregut, però si cal ens ho inventem i en fem un agermanament! Jo d'aixó en vull menjar!!! jajajaaj

I som esquerrans perquè estimem la gent i l'entorn on hem nascut i crescut. Per això volem conservar la nostra cultura: perquè és la manera d'entendre el món de la nostra gent! I ep! Estimtar-la no vol dir fossilitzar-la! I la millora manera de no fossilitzar-la és fer-la...

Salut, Xisco!

xisco ha dit...

jajajja, massitet, no fa falta inventar-se res, això entra dins la categoria de cócs i coques!!!

Com que ara n'és el temps, de fet és avui el temps de sant antoni i la seva festa, jo te recoman que el divendres que ve la facis per sopar :D, i supos que quan venen la troupe mallorquina a Gràcia també en deuen fer, però no és lo mateix...

Quina cosa més galana
ser una nacionalitat,
tots de parla catalana,
de València al Principat
i Ses Illes fent costat
al Rosselló amb molta ufana,
sa llengua mos agermana
i es pastar mos han juntat.

Mai ha dit...

Xatet, d´aquestes t´asseguro que et guanyo mejant-ne i de postres em pimpo una ensaimada i em quedo mes ampla que llarga, no ténen banyes , com les del cartell, però segur són deu vegades mes bones, un petonàs i gràcies per penjar-les.