En Martí, i u seu germà, són ets amos de les ovelles que hi ha a Binifaldó.
Aquestes ovelles, mos fan funcions de neteja de la muntanya, i quan se moren, serveixen per donar aliment als voltors.
Un parell de dies abans de la tosa, en Martí, va obrir un parell de barreres que sempre estan tancades, per recollir-les un poc i així fossin més bones de tancar.
U dimarts demati, vàren venir amb un parell de cans, i abans de que arribassin u tonedors, ja les tenien tancades.
U tancat té quatre parts, per fer que manetjar les ovelles sigui més fàcil.
Com que això de plàstic és relativament fàcil de llevar, aquí els hi fan una altre senya, que consisteix en marcar amb una pega a les ovelles ja toses.
Però com que això de la pega, cada vegada que les tonen, s'ho enduen amb la llana, encara els hi fan una tercera marca, que consisteix en tallar la punta de s'orella i aquesta marca ja els hi dura per tota la vida.
Quan esta tombada, l'agafa per ses dues mans, i la fa seure com si fós un nin petit, i ja no se mouen pus. U tonedors, se posen l'ovella entre les cames, i la fan voltar com si fossin munyequetes de cotó. Quan la tenen tosa, l'amollen i n'agafen una altre.
I com que a una festa, no hi pot faltar u menjar...
Na Francesca és a la persona que estic cobrint, per què està de baixa per haver tengut a na Martina.
Clar quan mos vàrem aixecar tothom va partir a fer feina una altre vegada, u tonedors tornàren a les ovelles, amb dues feines noves.
Ara que estàven pelades, a les joves que tenien la coa llarga, amb una estissora de podar, nova i esmolada, li tallaven la coa en viu i li posàven un sprai per desinfectar. ( Aquesta part de la tosa no la vaig poder fotografiar, per què u tonedors ho fein molt ràpid)
A les joves, també li posàven u picarol i la correja nova, i a les ovelles velles, els hi treien u picarol, per què textualment "val més u picarol que l'ovella vella".
Les dones havien de fer arròs brut i xot rostit, però vàren dir que seria masa menjar, i varen anar a demanar, si podeien fer només u rostit, i els homos hi vàren estar d'acord, sempre que no els hi fessin passar fam.
Jo abans de les postres vaig partir perque eren les 16:15. Els vaig deixar a binifaldó, seguint la festa, i molt agraït per haver-hi pogut participar i content d'haver sentit xerrar tot lo dia u pollencí.
7 comentaris:
jajaja.
M'ha agradat molt llegir-te en pollencí.
missatge rebut!
Ja m'ho semblava que era pollencí això que xarraves, això de "u moll" em sona molt. M'ha encantat aquest post. Quines menges més bones!!! Salutacions.
P.S. Quan ens faràs alguna de les teues famoses receptes?
francesc, només heu de dir quin dia me veniu a veure, i jo ho organitz tot.
Autèntic, autèntic, autèntic...
No sé si t'has adonat que el teu bloc és un tresor de la cultura mallorquina.
M'encanta.
Vic. Palma
tampoc hem d'exagerar...
Publica un comentari a l'entrada